Gyakran ismételt kérdések


- Színezhető-e a kerítés?

A BetonX kerítéselemek beton (szürke) színben kerülnek forgalomba, festést nem igényel, de beépítés után tetszés szerint színezhető. Javaslatunk kültéri falfesték vagy lábazatfesték.


- Van-e garancia a kerítésre?

Igen, 20 év garanciát vállalunk, a részletekről érdeklődjön. A BetonX betonkerítések laboratóriumban rendszeresen bevizsgált betonból készült termékek. A szabvány besorolása szerint, ezen szilárd beton élettartalma minimum 25 év.


- Mennyi a tömege a kerítésnek?

Az elemek és oszlopok tömege természetesen eltérő. A nyitott kerítéselemek és a kisebb méretű oszlopok jellemzően könnyebbek. Viszonyításként a 1,5 méter magas kerítés folyómétere kb. 160 kg, 2 méter magas kerítésé pedig kb. 200 kg.


- Mennyi idő kell a kerítés telepítéséhez?

Elsősorban a beépítendő talaj szilárdsága a meghatározó. Régi alapba, aszfaltba, töltött talajba természetesen nehezebb a kerítés beépítés. Meghatározó persze a beépítők hozzáértése is. Szakembereink talajviszonyoktól függően 15 – 35 folyóméter/nap betonkerítést építenek.


- A felületről, sima vagy nem sima?

A kerítéselemeket két fő technológia alapján lehet gyártani. Létezik az úgy nevezett nedves és földnedves technológia (magas vagy alacsony konzisztenciával). Mindkét alkalmazott technológiának megvannak az előnyei és hátrányai. Míg a nedves technológiával, a friss beton magas konzisztenciájának köszönhetően, könnyedén lehet esztétikus, sima felületet képezni, úgy a földnedves technológia a gyorsabban, nagyobb tartósságú, hosszabb élettartamú kerítéselemek gyártását teszi lehetővé. Cégünk elsősorban az utóbbi technológiát alkalmazza, de a piaci igényekhez igazodva természetesen gyártunk magas konzisztenciával készült kerítés elemeket is.

MI HATÁROZZA MEG A BETONKERÍTÉS MINŐSÉGÉT? (szilárdságát, tartósságát)

A GYÁRTÁS FOLYAMÁN ALKALMAZOTT ALAPANYAGOK MINŐSÉGE ÉS A GYÁRTÁSI TECHNOLÓGIA

Két, ránézésre teljesen egyforma betonkerítés között lényeges minőségi különbségek lehetnek, amik elsősorban a felhasznált alapanyagoktól és a gyártási technológiától függnek.

1. Alapanyagok, illetve azok minősége:

- Cement típusa:

Milyen nyomószilárdságú beton készíthető belőle, milyen beton gyártására alkalmas?

Milyen a cement víz igénye?

Betonx betonkerítéshez használt cement: Cem II-es Cement
Az ebből készült beton fontos jellemzője például: a magas kezdeti és végső nyomószilárdság.

- Betonacél szerkezete és mennyisége:

( Nem látható a betonban, de rendkívül fontos szerepet tölt be a tartósságában. )

Betonx betonkerítés elemeinél: speciálisan a termék típusának megfelelően saját gyártási technológiával hegesztett háló szerkezet, mely típustól függően 10-20 fm betonacélt tartalmaz.

Betonx betonkerítés oszlopoknál: Hosszirányban elhelyezett 4 szál 8 mm átmérőjű bordás betonacél biztosítja az oszlopok stabilitását.

- Víz és a szuperképlékenyítő használata:

A betongyártásban a víz elengedhetetlen összetevő a cement hidratálási reakciójához, ugyanakkor a beton károsodásának egyik legfőbb oka is. A betonból eltávozó (kipárolgó) többlet vízmennyiség ugyanis kis üregeket és hajszál csöveket hagy maga után, amik porózussá teszik a betont, így az egyre áteresztőbb lesz és egyre jobban ki lesz téve a külső víz behatolásának. Szuperképlékenyítő használatával viszont jelentősen lecsökkenthető a beton víztartalma.

Betonx betonkerítésnél: Természetesen a portlandcement kisebb vízigénye mellett még szuperképlékenyítőt is használunk minden termékünkhöz.

- Homokos kavics (adalékanyag) tisztasága (mosottsága) és szemcsemérete:

Minél finomabb szemcseméretről beszélünk, annál aprólékosabb termékhez keverhetünk belőle betont, míg a nagyobb kiterjedésű betontermékekhez a nagyobb szemcseméretű homokos kavics alkalmazása javasolt.

Betonx betonkerítésnél: Tiszta és különböző frakciójú ( 0-1, 0-4, 4-8, 0-16 mm ) adalékanyag keverékből készítjük a betontermékeket, a lehető legideálisabb összetételben a betontermék típusától függően.

2. Gyártási technológia:

- Betontömörítés lényege:

A betonban ne maradjanak hézagok, rések, mert ezek a beton tartósságát csökkentik.

Betonx betonkerítésnél: Gép vibrációs betontömörítést alkalmazunk. Ez az eljárás - duplamotoros módosítható frekvenciájú - rázópadokkal történik, ezen technologiával jelentősen csökkenthető a kerítés elemekben és oszlopokban lévő légzárványok száma, ezáltal tömörebb és tartósabb szerkezet készül.

- A beton utókezelésének lényege:

Meg kell óvni a betont a kiszáradástól.

Betonx betonkerítésnél: A termékek legyártását követően azonnal párazáró fólia alkalmazásával záródik le a beton felülete, megakadályozva ezzel a betontermékek idő előtti kiszáradását.

A beton hangja

Vásároljunk bármit is, akár egy jó cipőt, vagy betonkerítést, az ára után a legfontosabb szempont mindig a minőség. Legyen szó bármilyen termékről, szeretnénk azt hosszú ideig használni, lehetőleg úgy, hogy végig megfeleljen a rendeltetésének. Egy cipőt megfoghatunk, megvizsgálhatjuk az anyagát, sőt fel is próbálhatjuk. Sok termék esetében azonban, inkább a gyártó cég megbízhatósága és a márkanév garantálja a minőséget, mintsem annak fizikális vizsgálata.

De mi a helyzet egy betonkerítés esetén?

Rengeteg anyagvizsgálati módszer létezik már, műszerrel, vagy kémiai laborokban végzett mérésekkel. A vásárlók azonban nem rendelkeznek ezen lehetőségek egyikével sem, nekik csak egy kiállított tanúsítvány a garancia arra, hogy minőségi terméket választottak.

Akkor a vevő, nem tehet semmit, mielőtt megvásárolná a terméket?

Szerencsére van egy egyszerű vizsgálati módszer, mely a laikus vásárló kezébe is ad egy eszközt, ami segíti őt a választásban. Ez pedig nem más, mint a beton hangja. Minden anyagnak, ha megütjük, leejtjük, vagy más mechanikai hatás gyakorlunk rá, van valamilyen hangja. Mégpedig olyan hang, mely jellemző az anyag összetételére és ezáltal annak minőségére. A minőségi beton, ha két elem összekoccan, az nem egy tompa puffanás, hanem egy zengő, éles pendülés.

Ez a beton zenéje, a minőségi beton hangja..

A beton termékek sajátosságai


Mészkivirágzás

A betontermékeken képződő világos foltok vagy szürke fátyolszerű képződmények a mészkivirágzások. Ez műszakilag elkerülhetetlen, természetes folyamat, mivel a kivirágzást okozó vegyületeket, a beton alapanyagai tartalmazhatják, valamint a talajból vagy a légkörből is bekerülhetnek a betonba. A kivirágzás a termék jellemzőit és használati értékét nem befolyásolja, ezért nem minősül minőségi hibának.

Amennyiben a kivirágzás a felület optikai hatását rontja, akkor egy speciális tisztítószerrel (pl: Mész-és cementfátyol tisztító) a felületet meg lehet tisztítani. A BetonX termékek minőségét a kivirágzás nem befolyásolja, ezért ezeket az eseteket nem tudjuk reklamációs okként elfogadni.

Ezek a kivirágzások használattól és időjárástól függően, a beépítést követően 1-2 éven belül eltűnnek. Ez tehát csak átmeneti jelenség és nem jelent valódi fakulást.

A fehér cement

A fehér cement színét a bányászott mészkő ( alapanyag ) színezete befolyásolhatja, ezért a fehér cementtel készült betontermékeknél is lehet színeltérés. A BetonX termékek minőségét a színeltérés nem befolyásolja, ezért ezeket az eseteket nem tudjuk reklamációs okként elfogadni.Kérje díjmentes helyszíni felmérésünket személyre szabott pontos árajánlatért!